Vergelijk

Belangrijk is een juiste verhouding van deze essentiŽle vetzuren binnen ons voedingspakket. Het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en OliŽn (MVO) adviseert b.v. te frituren in olie met maximaal 5% transvetzuren en minimaal 65% oververzadigde vetten. Rijstolie bevat 0% transvet en meer dan 70% onverzadigd vet. Daarnaast heeft rijstolie een zeer evenwichtige verdeling verzadigde en onverzadigde vetten.

30% Verzadigd Vet
33% meervoudig onverzadigde vetten
37% enkelvoudig onverzadigde vetten

Vergelijking van het rookpunt en de balans in vetten voor de meest gangbare oliŽn

Olie Type
Rookpunt
Enkelvoudig
onverzadigde
vetten
Meervoudig
onverzadigde
vetten
Verzadigd vet
Rijstolie
255º
47%
33%
20%
Olijfolie
182º
77%
9%
14%
Arachide olie
238º
48%
34%
18%
Soja olie
227º
24%
61%
15%
Raapzaadolie
485º
14%
77%
9%
Zonnebloemolie
230º
21%
67%
12%

Olijfolie: Hoog gehalte aan enkelvoudige onverzadigde vetten, die verantwoordelijk zijn voor het verlagen van het cholesterolgehalte. Echter een lage waarde meervoudig onverzadigde vetten. Deze bevatten de essentiŽle vetzuren dat wil zeggen: vetten die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam en die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daar komt bij dat deze olie een laag rookpunt heeft, wat hem minder geschikt maakt voor wokken en frituren. Traditioneel wordt olijfolie veel gebruikt als dressing bij salade. Extra Vierge olijfolie is zeer duur en verliest zijn smaak bij hogere temperaturen.

Arachide olie: Een goed gebalanceerde olie wat betreft vetten. Tevens een cholesterolverlagende werking en door het hoge rookpunt geschikt voor frituren. De olie smaakt naar aarde en noten, en is voor mensen met notenallergie niet te gebruiken. Arachide olie bevat minder antioxidanten dan rijstolie.

Soja Olie: Deze olie bevat een hoge concentratie meervoudig onverzadigde vetten. Meer dan 80% van de totale olieconsumptie in de Verenigde Staten komt tegenwoordig van Sojaolie. Ook hier wordt veel uit genetisch gemanipuleerde oogsten geproduceerd. Daarnaast vind veel kap van regenwoud plaats om soja te planten.

Raapzaadolie: Raapzaadolie is geschikt als frituurolie en als dressing voor salades. Deze olie werkt cholesterolverlagend door de hoeveelheid onverzadigde vetten, maar bevat een zeer hoge score aan meervoudig onverzadigde vetten. In sommige landen is deze olie ook genetisch gemanipuleerd.

Rijstolie:
De meest gebalanceerde en veelzijdige olie in de markt. Zeer evenwichtig en stabiel dankzij natuurlijke anti-oxidanten. Rijstolie is een superieure salade-, frituur- en wok en bakolie. Het hoge rookpunt wijst op het stabiel blijven van de olie. De licht kleverige eigenschap zorgt ervoor dat er minder olie in de producten gaat zitten, waardoor er minder calorieŽn worden opgenomen. Rijstolie past in een cholesterolverlagend dieet , is voedzaam en bevat natuurlijke antioxidanten.

Vergelijking van natuurlijke antioxidanten in plantaardige oliën

OLIE TYPE
VITAMINE E
TOCOPHEROL
(ppm*)
VITAMINE E
TOCOTRIENOL
(ppm*)
GAMMA
ORYZANOL
(ppm*)
TOTAAL
NATUURLIJKE
ANTIOXIDANTEN
(ppm*)
Rijstolie
81
336
2,500
2,917
Olijfolie
51
0
0
51
Zonnebloemolie
487
0
0
487
Sojaolie
1,000
0
0
1,000
Palm olie
256
149
0
405
* ppm. Staat voor deeltjes per miljoen.

Van nature rijk aan Vitamine E (Topcoherol en Tocotrienol)
Beide typen Vitamine E zijn natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties. Ook bij bepaalde ziekteprocessen, zoals ontstekingsreacties, kunnen veel vrije radicalen worden gevormd. Als ze niet tijdig worden uitgeschakeld, kunnen vrije radicalen schade aanbrengen aan lichaamscellen. Op die manier spelen ze mogelijk een belangrijke rol in het verouderingsproces en bij het ontstaan van diverse welvaartsziekten.

Rijk aan Gamma Oryzanol
Oryzanol is een krachtig antioxidant dat alleen in rijstolie te vinden is. Het is een actief Vitamine E. Oryzanol is effectief in het verlagen van het cholesterolgehalte in zowel uw lever als uw bloed.

  Twinsense